امروزه، نرمافزار نقش بسیار حیاتی برای بشریت، جامعه و صنایع ایفا میکند و به عنوان یکی از قدرتمندترین ابزارهای ما برای پاسخگویی به چالشهای فردی، کسبوکار و اجتماعی اهمیت بسزایی دارد؛ موضوعی که روز به روز شاهد گسترش دامنهی آن هستیم. نرمافزار در همه حوزهها و بخشهای جامعه در دسترس است و مورد استفاده قرار میگیرد – از اینترنت گرفته تا دستگاهها، ارتباطات، حمل و نقل، انرژی، تولید، بانکداری، امور مالی، مدیریت، مراقبتهای بهداشتی، بازیها و سرگرمیها، آموزش و بسیاری موارد دیگر. نرمافزار به یکی از مهمترین عوامل رقابتی صنعتی تبدیل شده است و امروزه توسعهی نرمافزار به فعالیتی اساسی تبدیل شده و مشخص است که توسعهی نرمافزار کلید رشد آینده است. امروزه نرمافزار مترادف با نوآوری شده و جزء اصلی در تحول دیجیتالی کسبوکارها و جوامع است. میتوان اذعان داشت که جهان توسط نرمافزار هدایت میشود. تقریباً هر قسمت از زندگی ما با نرمافزار آمیخته شده است. سر کار، سیستمهای اداری فرآیندهای کسبوکار را خودکار کردهاند. در خانه، ما وقت خود را در وب یا موبایل با استفاده از وبسایتها و اپلیکیشنهای مختلف میگذرانیم. در تعامل ما با دنیای فیزیکی، نرمافزار موجود در تلفنهای همراه، اتومبیلها و حتی مسواکهای برقی عملکردی را ارائه میدهند که به آن اهمیت میدهیم. طی دهههای گذشته، ارزش تقریباً در هر صنعت و هر جنبه از زندگی ما از «اتمها» به «بیتها» تغییر یافته است.
ما معتقدیم که فناوری نرمافزار توانایی قدرتمند کردن و ایجاد انگیزه در افراد را برای حل مسائل مهم جهانی دارد – موضوعاتی مانند تغییرات اقلیمی، گرسنگی، حقوق بشر، دسترسی به آب آشامیدنی، انرژیهای تجدیدپذیر، مراقبتهای بهداشتی و آموزش. برای برخورداری از مزیتهای نرمافزار باید آن را با رویکردها و تجارب مهندسی بسازیم.
در آکادمی نرمافزار، شرکتها و دانشگاهها با هم همکاری میکنند تا بهکارگیری رویکردهای نوین مهندسی نرمافزار را تسریع کنند. همکاری بین دانشگاه و شرکتها داستانهایی از موفقیت مهندسی نرمافزار را ایجاد میکند که صنعت به آن نیاز دارد.
اما چرا؟
توسعهی نرمافزار در ایران قدمت زیادی دارد. با وجودی که طی این سالها شاهد رشد شرکتها و کسبوکارهای متعددی بودهایم، اما صنعت نرمافزار در ایران چندان توسعه پیدا نکرده است. در بسیاری موارد با رویکردهای سنتی به مواجه مسائل و چالشهای جدید رفتهایم و شکست خوردهایم، خیلی زود و سریع سراغ موجها و تبهای روز دنیا میرویم بدون اینکه زیرساختهای فکری و مهارتی لازم را ایجاد کنیم، فاصلهی زیادی میان نیازهای صنعت و مسائل دانشگاه وجود دارد، پویایی لازم در نشر و اشاعهی دانش و تجارب وجود ندارد، زیربناها و سازوکارهای یادگیری جمعی بسیار ضعیف است و در نتیجه، شاهد تکرار اشتباهات هستیم و فرصتهای بسیار کمی برای اجتماعسازی و یادگیری از هم وجود دارد، ارتباطات ضعیفی با دنیا داریم و … . به این فهرست، میتوان مسائل و چالشهای دیگری هم اضافه کرد. علیرغم وجود این چالشها، میدانیم که نرمافزار پیشران تحول دیجیتال در بسیاری از صنایع و کسبوکارها است. در بسیاری از کشورها پیشرفتهای شگرفی در زمینه متدها و رویکردهای توسعهی نرمافزار انجام شده و تحولات زیادی هم پیش رو است. کشورهای پیشرو، مهندسی نرمافزار را به عنوان یک توانایی کلیدی و حیاتی قلمداد میکنند که در آن نیازها و روشها به سرعت در حال تغییر هستند. آکادمی نرمافزار نیز در تلاش است همین کار را انجام دهد و به همین دلیل است که شرکتهای متعدد و برخی دانشگاهها تصمیم گرفتهاند که شرکای استراتژیک ما باشند و با تشریک مساعی، در راستای ارتقاء صنعت نرمافزار تلاش میکنند.